Korisni PC saveti za računare

"PC Doctor - PC doktor " je doktor specijalista, koji je posle višegodišnjeg školovanja odlučio i naučio da sam popravi svoj računar". S druge strane, PC klinika je klinika koja vrši dijagnozu kvara i servisira računare na način koji propisuje proizvođač. Ipak, računar nije pacijent, već radna mašina koja se kvari u bilo koje vreme, nenajavljeno. Da ne shvatite pogrešno - ali ako i posle 10 godina vaš računar radi perfektno, znajte da ste kupili odličan uređaj, da ste ga održavali pravilno i da će mu uskoro ipak doći kraj. Da ne bi došlo do kvara, možemo pravilnom upotrebom i preventivom sprečiti kvar. Kako ?

Sledeći saveti za računare su naše lično autorsko delo i molimo vas da pre bilo kakvog citiranja, kopiranja, prepisivanja i objavljivanja, konsultujete naše administratore. U protivnom, snosite sve pravne posledice koje mogu da proisteknu iz kršenja pravila korišćenja ovog sajta. Hvala na razumevanju.

Puna funkcionalnost računara je obavezna ako se bavite ozbiljnim poslovima. Takođe, i manje zahtevni korisnici se često susreću sa problemima kao što su: sporo podizanje sistema, sporo gašenje windowsa, pucanja programa, restartovanje kompjutera iz čista mira... itd. Bilo kako, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Kako sprečiti neki problem s kompjuterom ? Jednostavno, testiranjem, proverom sistema, hardvera i softvera, redovnim bekapom, čuvanjem podataka na drugoj particiji (lokalnom disku), DVD, eksternom HDD-u i slično. Onda kada dođe do problema koji ume da izazove čak i gubitak svih podataka, lakše ćete se snaći, a vreme za reagovanje više nije u prvom planu. Dakle, preventiva ili održavanje računara je obavezno !

Nije potrebno da budete PC stručnjak kako bi mogli da samostalno održavate svoj računar. Dovoljni su vam često samo i saveti za racunare kod održavanja i iste primenjujte odgovorno i češće. U svrhu održavanja računara možete koristiti nekoliko proverenih programa i alata koji su inače besplatni za korišćenje. Mi u svakodnevnom radu sa računarima imamo iste probleme kao i korisnici, ali smo prinuđeni da ih rešavamo kako znamo i umemo. Zato je veoma važno da svoj kompjuter doživite kao mašinu koja ima svoj radni vek i svoj rok trajanja. Neozbiljno je očekivati da će nov računar raditi i trajati 10 godina bez problema. Stariji računari su daleko kvalitetnije pravljeni i zato i traju dugo. Dokaz tome je postojanje potpuno ispravnih Pentium I, II i III računara proizvedenih u periodu od 1996 - 2004 god. Današnji računari se proizvode uz garanciju koja traje do 2 godine. Tek po isteku garancije uglavnom nastaju i prvi ozbiljniji problemi koje svakodnevno rešavamo u servisu. A, evo i malo pomoći Vama s naše strane.

Download (skidanje) programa sa interneta

Download je vrlo opasna navika. Još gore je isprobavanje raznih programa na svom kompjuteru ! Bez panike, opušteno, skidajte samo one programe koji su vam neophodni. Bitno je skidanje programa sa bezbednih sajtova, pomoću proverenih download aplikacija kao što su (utorrent, internet download manager ... itd). Nikako ne skidajte programe na računaru koji nema instaliran antivirus + anti-malware program. Ako vam antivirus prijavljuje postojanje virusa, uklonite skinuti program. Često se virusi kriju u zapakovanim programima (RAR, ZIP), pa je obavezna provera kompresovanih (zipovanih) datoteka od strane anti-virus + anti-malware programa. Ako koristite IE, Firefox ili Google Chrome, podesite ga da vam se "download" smešta na lokalnom disku koji nije sistemski (D, E, F ...). Takođe, ako vam se za skidanje programa nudi najpre preuzimanje aplikacije koja će skidati program, znajte da je u pitanju reklama koja vas može koštati pada operativnog sistema.

Greške u registratoru

Greške u registratoru (registracione baze) uglavnom utiču na stabilnost računara. Ukoliko se dogodi da je registraciona baza oštećena, vrlo brzo i lako može doći do takozvanog pada sistema. Da bi ste se osigurali od grešaka u registratoru, preuzmite program Little Registry Cleaner i njime proverite svoj kompjuter. Skenirajte registry bazu i potom izvršite bekap baze, na kraju idite samo na Fix problems. Bekap registra vam služi da eventualno vratite staru bazu ako nešto krene po zlu. Greške registratora se najčešće javljaju kod instalacije i deinstalacije programa.

Nepoželjne datoteke

Neželjene ili nepoželje datoteke (junk) zauzimaju prostor i usporavaju operativni stistem računara. U ovu svrhu najbolje će vam pomoći poznati CCleaner . Preuzmite prvu free verziju koja sasvim zadovoljava potrebe održavanja racunara prosečnog i naprednog korisnika. Instalirajte ga i proverite njime vaš računar i nakon analize počistite sve. Bićete prezadovoljni efektom ovog programa. CCleaner ne samo da briše nepoželjne fajlove, već i održava registratorsku bazu, briše stare Prefetch fajlove i temp fajlove koji često znaju da potpuno blokiraju kompjuter. U svrhu čišćenja "smeća" sa hard diska, može pomoći i Windows alatka > desni klik na "Local Disk" >"Properties" > "Disk Cleanup" > čekirajte - štiklirajte sve i kliknite na OK. Proces brisanja može potrajati par minuta. Ako zatraži još neko štikliranje, slobodno to učinite i ponovite OK.

Greške na hard disku

Greška na hard disku može dovesti do gubitka svih podataka. Veoma je važno da vaš hard disk održavate u perfektnom stanju. Hard diskovi su jako osetljiva kompnenta računara i inače i najsporija u čitavom sklopu. Najviše se u računaru hard disk troši i za svaku sitnicu angažuje jer se sve informacije nalaze upravo na HDD-u. Greške koje se mogu javiti na hard disku mogu biti u vidu oštećene elektronike, oštećene mehanike ili oštećenog firmware-a (softvera). Ako koristite Windows XP, do opcije za proveru grešaka na hard disku i alatima za otklanjanje istih, možete doći na sledeći način:

- Otvorite moj računar (my computer), zatim desni klik na particiju C ili bilo koju želite da proverite. Iz padajućeg menija izaberite opšta svojstva tj., "Properties". Sada izaberite opciju alati odnosno "Tools". Pojavljuje vam se prva opcija "Error-checking". Kliknite sada na "Check now". Sada izaberite i štiklirajte obe kućice za popravku greške na disku. Zatim kliknite na "Start". To je sve.

Ovo čekiranje hard diska ponekad ume da traje dugo, ali budite strpljivi i sačekajte da se proces popravke završi. Ako vam se ovo čini komplikovanim, možete koristiti i program firme Abelssoft pod nazivom CheckDrive koji perfektno radi pomenuti posao. Program je besplatan i veoma koristan. Jedino posle instalacije se od vas traži da se registrujete unoseći ime, prezime i vaš email nakon čega trebate da potvrdite da ste to vi.. Takođe, ispravnost hard diska možete pratiti i pomoću HD Sentinel programa koji je specijalno namenjen za analizu HDD-ova.

Fragmentirane datoteke

Fragmentacija može značajno da uspori računar. Bilo da se radi o ATA/PATA, S-ATA, SSD ili USB, eksternom HDD-u, defragmentacija je obavezna. Veći broj fajlova na hardu zahteva i duže defragmentovanje ako je došlo do grešaka na disku. Za defragmentaciju možete da koristite Windows alat koji je integrisan u samom operativnom sistemu, ali je ipak poželjno da koristite besplatan alat od firme Auslogic pod nazivom Auslogics Disk Defrag. Kada je u pitanju defragmentacija hard diska, mišljenja su i dalje podeljena. Ipak, znajte da je vrlo poželjno češća defragmentacija, jer se na taj način rasterećuje HDD od alociranih sektora i prostor sa fajlovima je kompaktniji. Generalno, defragmentacija ubrzava rad HDD i otklanja primarne greške koje mogu dovesti do potencijelnih oštećenja. Defragmentujte češće vaše particije odnosno lokalne diskove na HDD-u kako bi ste brže pristupali podacima i iste čuvali od zaborava. Ako vam se dogodi restartovanje kompjutera posle defragmentacije, proverite da li imate na tom disku slobodan prostor od minimum 4 GB. Ako nema slobodnog prostora, rasteretite hard disk, izbrišite nešto ili premestite na drugi disk i ponovite defragmentaciju. Često puta i "bad sektori" mogu biti uzrok restartovanja računara nakon defragmentacije.

Plavi ekran sa belim slovima

Plavi ekran sa belim slovima. Nekada smo ga zvali i "plavi ekran smrti - BSOD - Blue screen of death". Ukazivao je na veliki i problem sa računarom. Često se problem teško rešavao a nije bilo interneta da pročitamo kako da ga rešimo. E, danas kada su nam vrata široko otvorena ka saznanju, možemo da se opustimo. Kao prvo, plavi ekran sa belim slovima može biti posledica virusa na hard disku, RAM memoriji, ali i instalacija nekompatibilnog programa ili drajvera može izazvati plavi ekran. Informacije odnosno beli tekst na plavom ekranu ukazuju tačno na moguće probleme, kao i način kako da se otkloni kvar. Jednostavno možete podići svoj operativni sistem u Safe mod-u i izvršiti vraćanje sistema u predhodno stabilno stanje. Kod Windows 7 OS-a, situacija je opuštenija. Windows 7 i 7 čim primete problem i naprasno gašenje ili restartovanje sistema, odmah kod ponovnog podizanja sistema pokušavaju da reše problem. To znači da ili izvrše vraćanje windowsa u predhodno stanje ili poprave grešku određenim update-om. Pomoću programa Blue Screen View možete videti koje greške su se dogodile i izazvale kvar (BSOD). Ako računar neće da se podigne u Safe mod-u, morate pozvati servisera. Dešava se da instalacija sistema reši problem sa plavim ekranom.

Zatvaranje (ubijanje) procesa koji blokiraju (koče) operativni sistem

Ponekad se dešava da nam se računar blokira iz čista mira i miš i tastatura više ne reaguju. Ovo je znak da postoji određeni proces na kompjuteru koji prouzrokuje usporavanje ili potpuno blokiranje rada programa na računaru. Jednostavno, kada se to dogodi, pokušajte da istovremeno pritisnete tri tastera na tastaturi: Ctrl + Alt + Delete (Del). Na XP sistemu odmah će vam se otvoriti Start Task Manager, gde možemo manipulisati procesima na računaru. Ušli ste na Windows Task manager > Processes > explorer.exe ... explorer.exe je proces koji je odgovoran za normalan rad računara. Kliknite na njega, pa idite na "End Process". Na trenutak će se ikonice sa ekrana izgubiti. Sada idite na početnu opciju u Windows Task Manager-u, File > New Task (Runn ... ) i ukucajte explorer.exe

Proverite naravno da li u računaru nema virusa, malware-a, trojanaca ... jer su oni takođe čest faktor usporavanja, kočenja, blokiranja rada sistema. Ubijanje procesa često puta može spasiti započete projekte na kompjuteru.

Kako zameniti antivirus na računaru ?

Antivirusni program služi za zaštitu operativnog sistema od ubacivanja neželjenih odnosno zlonamernih programa u isti. Antivirus radi tako što prepoznaje samo one verzije virusa koje su registrovane u bazi samog antivirusnog softvera. Zato je neohodno stalno osvežavanje (ažuriranje) antivirusa u cilju odbrane i pronalaženja u sistemu. Na jednom operativnom sistemu ( Windows XP, Windows 7, Linux, MAC ) smete imati samo jedan antivirusni program. Instalacija više antivirusa dovodi do nestabilnosti sistema ali i konflikta kod detektovanja samih virusa. Zato je obavezno brisanje tj., deinstalacija starog antivirusa pre instalacije novog. U međuvremenu obavezno restartujte svoj računar između ova dva postupka. Veliki je broj virusa na internetu pa je antivirusna zaštita neminovna. Predlažemo vam komercijalne ali i besplatne antiviruse koje možete naći na stranici antivirus download .

PC saveti su ažurirani 1. novembar. 2013.god.

LAPTOP SERVIS RAČUNARA BEOGRAD - NON STOP NA USLUZI